Direcció – Xavier Pallàs

Xavier Pallàs Mariani va néixer a Olot l’any 1980 en el si d’una família de músics. Ja des de la seva infantesa va començar a aprendre música i a tocar el violí. Als 10 anys va entrar a l’Escolania de Montserrat, on a part del cant, va continuar estudiant el violí i el piano. Durant els quatre anys que va cantar en aquest cor va gravar diferents discos i va fer concerts arreu de Catalunya i Europa.

És en el moment que torna a Olot quan s’interessa per la música tradicional i comença a aprendre a tocar altres instruments, alguns d’ells de forma autodidacte (la mandolina, l’acordió, la guitarra, el tible, el saxofon, el uilleann pipes, el tin whistle). Durant aquesta època funda el grup de música celta Banshee amb el qual gravarà un disc i farà una gira per Alemanya a part de participar en nombrosos festivals de casa nostra. Ja més tard, durant els estudis de Mestre en Educació Musical a la Universitat de Girona, s’especialitza en els instruments de la música tradicional catalana (sac de gemecs, tarota, flabiol i tamborí) i en l’estudi i recerca del patrimoni musical de la comarca de la Garrotxa. Per altra banda, va cursar els Estudis Superiors de Violí a l’Escola Superior de Música de Catalunya amb els professors Philip Bride i Isabel Vilà.

Xavier Pallàs Mariani se’l coneix per ser un multiinstrumentista polifacètic i durant la seva trajectòria musical el trobem en formacions tan diverses com Escampillem, Infusió de Poesia, L’Orquestra Internacional Maravella, Ministrers de la Bouera. També ha col·laborat en concerts i gravacions amb grups com Ocults, Espiral d’Embulls, el Til·ler, Petit Fours, amb el cantautor Joan Josep Mayans, la Capella de Música de St. Esteve, La Principal d’Olot i l’ Orquestra de Cambra de la Vall d’en Bas, Cobla Nova Pep, Pep Puigdemont, Clara i Ministrers del Sabre.

Actualment treballa a l’Escola de Música Municipal d’Olot, de la qual n’és el director i on ensenya el sac de gemecs i el violí. Com a intèrpret forma part del TRIO 1807, amb el qual dur a terme un projecte de recerca, transcripció i interpretació de la música de cambra manuscrita que es guarda en els arxius catalans. També, està treballant en la realització de l’Inventari de les campanes de la Garrotxa.