Ball de Cintes de les Preses

A Catalunya hi ha un gran nombre de danses que s’anomenen Ball de Cintes. Aquesta denominació té a veure amb el fet que durant el transcurs de la dansa els balladors van trenant unes cintes a un pal que les subjecta. L’origen d’aquest ball és mol antic i segurament prové de la ètnia gitana. Una prova d’això és que en molts dels Balls de Gitanes que es trobem a Catalunya hi ha el Ball de Cintes.

Al poble de les Preses, a la Garrotxa,  es balla de forma una mica peculiar. Les cintes no es trenen a un pal sinó en el braç d’un dels dansaires, l’estaquirot. A mesura que la dansa va avançant les cintes es van teixint damunt el braç i arribats a un punt de la dansa evolucionen en sentit contrari fins a deixar el braç despullat del tot de cintes. El ball només es resolt bé si en acabar la dansa totes les cintes estan destrenades. Qualsevol petita equivocació dels balladors equival a un bon embolic de cintes que fa impossible continuar amb la dansa. Antigament el ballaven només homes però actualment es divideixen els dansaires amb cinc parelles d’ambdós sexes.

ball-de-cintes-de-les-preses-partitura.pdf

Un pensament sobre “Ball de Cintes de les Preses

  1. Bona nit,
    Sóc la Directora del Museu de la Tècnica de Manresa i en el museu tenim una exposició permanent dedicada a la Cinteria, activitat molt arrelada a Manresa. Aquest Nadal fem tallers per nens entre 5 i 12 anys i els hi volem ensneyar el ball de cintes.
    Em podríeu enviar la cançó? teniu algun enregistrament en vídeo?
    Moltíssimes gràcies,
    Núria

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s