El ball del Triai

El Triai és un prat molt gran situat a prop d’Olot entre la font Moixina i l’església de Sant Cristòfor les Fonts. El reconeixereu per una creu molt gran en record d’uns afusellaments durant la guerra civil. També hi ha documentat la presència d’enterraments, segurament  a causa de les guerres del segle XVIII.

Encara avui s’hi celebra l’aplec del Roser: al matí es fa l’ofici i una processó que dóna la volta a l’església. Després es balla la sardana dels pabordes. A la tarda també es fa una ballada de sardanes. Fa pocs anys s’ha recuperat un ball que antigament es feia en aquesta festa: el ball del Triai. Hi ha la teoria que el nom de “triai” vindria donat pel fet que la dansa servia per cercar o triar promesa. Hi ha qui diu, però, que el nom fa referència a la tria que feien els pastors per cercar les seves ovelles quan tornava el ramat de la pastura.

El ball, que té una melodia lenta i en to menor, descriu amb la seva coreografia aquesta tria de la promesa ja que cada un dels nois ha de ballar amb cada una de les noies. Originàriament no s’agafaven de les mans fins que el noi arribava  davant la noia que desitjava. Aleshores el fet d’allargar-li la mà equivalia a la declaració amorosa.

ball-del-triai.pdf

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s