El ball del Rossinyol

A Santa Coloma de Farners feien un ball per tal d’escollir el rei de la festa de Carnestoltes. Sembla que aquest ball seria una reminiscència de rituals primitius per l’elecció d’un cabdill o un sacerdot mitjançant el seu enginy.

El ballava un noi tot sol amb un porró al cap. Havia de ballar set vegades la tirada de la tonada. Si aconseguia acabar el ball sense que li caigués el porró era elegit heroi de la colla i rei de la festa durant totes les Carnestoltes. Si el porró queia havia de pagar el vi i deixar pas a un altre ballador. La prova durava fins que algú aconseguia acabar el ball. Una condició que es posava era que el ball fos ben saltat i repicat. Si el ballador tenia por de trencar el porró i no s’arriscava fent salts també era desqualificat.

El nom de Rossinyol per designar el ball té origen en la lletra que acompanyava la tonada. Es tracta d’una cançó amorosa on hi tenia un paper important un rossinyol. Aquesta tonada es va fer molt popular a mitjans del segle XIX. També la trobem com a Ball Pla al poble de Benavent al Pallars.

ball-del-rossinyol-partitura.pdf

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s