El ball del Xai Be

El ball del Xai Be s’havia ballat antigament a Olot el dissabte de Pasqua. Quatre homes vestits amb una pell de xai al davant i una altra al darrera, amb unes llargues barretines de color vermell i amb unes grosses sabates amb corretges, ballaven amb uns bastons a les mans fent diferents jocs, figures, salts i giravolts i cridant: “xai-be, xai be” de tant en tant. Els acompanyava un músic que tocava el flabiol que li deien el “bisbe”. També es ballava a les processons que es feien durant el matí del diumenge de Pasqua.

Unes notes anònimes publicades a Olot diuen referint-se a aquest ball: “era molt plaent al poble, als ulls del qual devia tenir molt de mèrit, puix que era cosa corrent considerar-lo com una de les quatre meravelles de Catalunya pel Ripollès, la Plana de Vic i la Garrotxa.

Sembla que aquest ball podria tenir un origen pagà molt antic relacionat amb les festes de la mort del be. El cristianisme el va acceptar relacionant-lo amb l’anyell sacrificat, uns dels símbols de la pasqua. És per això que es ballava durant les festes pasquals.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s