El ball del Xai Be

El ball del Xai Be s’havia ballat antigament a Olot el dissabte de Pasqua. Quatre homes vestits amb una pell de xai al davant i una altra al darrera, amb unes llargues barretines de color vermell i amb unes grosses sabates amb corretges, ballaven amb uns bastons a les mans fent diferents jocs, figures, salts i giravolts i cridant: “xai-be, xai be” de tant en tant. Els acompanyava un músic que tocava el flabiol que li deien el “bisbe”. També es ballava a les processons que es feien durant el matí del diumenge de Pasqua.

Unes notes anònimes publicades a Olot diuen referint-se a aquest ball: “era molt plaent al poble, als ulls del qual devia tenir molt de mèrit, puix que era cosa corrent considerar-lo com una de les quatre meravelles de Catalunya pel Ripollès, la Plana de Vic i la Garrotxa.

Sembla que aquest ball podria tenir un origen pagà molt antic relacionat amb les festes de la mort del be. El cristianisme el va acceptar relacionant-lo amb l’anyell sacrificat, uns dels símbols de la pasqua. És per això que es ballava durant les festes pasquals.

Explore posts in the same categories: Balls de la Garrotxa

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: